Ticker

6/recent/ticker-posts

BERKAMPUNG DI DESA BALQIS KUALA LINGGI MELAKADesa Balqis ni terletak kat Kuala Linggi, Melaka *tak jauh dari Kuala Lumpur. Terdapat beberapa rumah tradisional melayu yang disewa untuk dijadikan penginapan. Kawasan yang luas seakan korang berada di sebuah kampung kejiranan rumah-rumah melayu lama.

keadaan pintu masuk utama dan ruang tamu

keadaan di ruang tamu

keadaan ruang dapur / makan

keadaan bilik tidur

keadaan bilik air


Suasana kedesaannya di tambahkan lagi dengan kewujudan padang permainan dengan pelbagai jenis permainan tradisi melayu seperti tarik tali, terompah gergasi, galah panjang dan banyak lagi. *sempat juga kami berpesta sukan rakyat pada sebelah petangnya.

Sebelum tu jom kita tengok Saharul Ridzwan berjoget dulu. hehehehepermainan tradisi Teng Teng

permainan tradisi Galah Panjang
permainan tradisi Galah Panjang

permainan tradisi Terompah Gergasi
permainan tradisi Terompah Gergasi


permainan trades Tarik Tali


Walaupun ianya berkonsepkan desa, Desa Balqis ini juga turut menyediakan kemudahan seperti swimming pool yang besar, tempat makan yang boleh memuatkan 40 orang dalam satu-satu masa.

foto dari page Desa Balqis

Bukan setakat itu sahaja, Desa Balqis juga berada berdekatan dengan pantai dan cantik untuk dijadikan sebagai lokasi untuk photoshoot.


Untuk ketahui lebih lanjut tentang Desa Balqis ni, korang boleh terus usla facebook page diorang di https://www.facebook.com/DesaBalqisBeachResort/ .


Catat Ulasan

2 Ulasan