25 TIPS MENGEMBARA UNTUK KALI PERTAMA

25 TIPS MENGEMBARA UNTUK KALI PERTAMA | Hujung tahun dah menjelma. Ramai antara kita yang akan ke luar negara untuk merasai seronoknya mengembara (bercuti) kan. Ada yang mengembara dan ada yang nak santai saja. Macam mana pun dekat sini ada tips untuk anda yang pertama kali nak merasai ke luar negara.


25 TIPS MENGEMBARA UNTUK KALI PERTAMA


Disini kami kongsikan kepada anda tips untuk anda yang bakal rasai masa pengembaraan pertama anda. Apa pun enjoy dan siap sedia memory card untuk gambar yang sweet anda.

1. Mengembara dengan mata yang terbuka luas.
2. Jangan berharapkan kebanyakkan perkara seperti dekat rumah.
3. Bersikap terbuka untuk belajar perkara baru.
4. Belajar asas-asas bahasa tempatan dan gunakan lebih kerap. Ia adalah cara terbaik untuk menunjukkan rasa hormat, menghapuskan halangan dan memulakan perbualan.
5. Tahu adab, dan gunakannya.
6. Tawar menawar. Bahagian penting untuk jual beli.
7. Jangan terlalu tawar menawar. 50 sen tiada apa apa untuk anda.
8. Tinggalkan kesan yang baik dan terbaik untuk anda dan Negara yang anda lawati.
9. Hormati adat tempatan. Itu bukan cara anda, anda hanya pelawat.
10. Mula travel pada usia muda.
11. Makan makanan jalanan. Ia tidak akan membunuh anda. Malah, terdapat banyak sebab mengapa anda perlu makan makanan jalanan.
12. Cuba hidangan tempatan yang berbeza beza. 
13. Tidak mengapa berasa tidak selesa, ia adalah bagaimana anda berkembang.
14.  Bersikap fleksibel, ia adalah cara terbaik untuk menyesuaikan diri.
15. Minta bantuan apabila anda memerlukannya, walaupun ia adalah dalam bahasa isyarat.
16. Bercakap dengan rakyat tempatan. Mesra. Sungguh mengagumkan apa yang anda akan belajar.
17. Berjalan pada tempat lebih lama pada tempat yang kurang.
18. Buat dan jelajahi budaya tempatan sebanyak mungkin. Makanan tempatan, pengangkutan tempatan, penginapan tempatan.
19. Salam dan beramah mesra. Anda akan temui ramai kawan. Minta Facebook dan Instagram mereka.
20. Jangan takut untuk kata TIDAK.
21. Pastikan ada insuran perjalanan.
22. Kurangkan bergantung pada teknologi. Gunakan peta. Anda kan pengembara,
23. Ambil sebanyak mana gambar budaya dan apa yang anda pelajari sebanyak mungkin.
24. Jaga passport anda. Anda perlukan kegembiraan bukan kesengsaraan.
25. Bersedia untuk menghadapi culture shock bila anda tiba ke hometown anda nanti.
Jadi? Dah bersediakah anda untuk travel kali pertama?

Diharapkan 25 TIPS MENGEMBARA UNTUK KALI PERTAMA ini memberi sedikit manfaat kepada kita semua. Selamat mengembara !

Kredit gambar : Charles Dyer

Catat Ulasan

4 Ulasan

  1. sy selalu guna peta (kertas) utk mengembara, tapi kadang2 bila sesat, terus bukak gps utk tahu lokasi sekarang. :) benda ni boleh apply kalau kesuntukan masa kat sesetengah tempat yg kita travel kot. hehe

    hanisamanina.com

    BalasPadam
  2. Tips yang menarik. Tapi tips yang paling utama ialah "Just do it!" haha

    BalasPadam
  3. Good tips and I like it 👍💞

    http://kusarah.blogspot.com

    BalasPadam
  4. "Mengembara dengan mata yang terbuka luas."
    ahhah kalau tutup mata x nampak oii~

    BalasPadam


✈ Terima kasih kerana menjadikan Projek Travel sebagai sumber rujukan travel anda. Sebarang maklum balas sila tinggalkan di ruangan komen atau email kepada kami di projektravel@gmail.com