Ticker

6/recent/ticker-posts

JANGAN MAKAN SUP SIRIP JERUNG | AQUARIA KLCC

Sup Sirip Jerung Photo: Alamy
Sup Sirip Jerung Photo: Alamy

JERUNG SEMAKIN PUPUS !!

Anda mungkin tidak merasakan apa-apa ketika membuat pesanan Sup Sirip Jerung di mana-mana restoran. Tetapi sedarkan anda bahwasanya anda telah membunuh mereka dan habitat mereka. Korang perlu tahu bahawa mereka makin PUPUS kerana mereka yang tidak bertanggungjawab? Jangan salahkan RESTORAN yang JUAL, jangan salahkan NELAYAN yang memangkap dan MEMBUNUH mereka. Tapi salahkan DIRI anda sendiri kerana MEMBELI.


Setakat ini, manusia dilaporkan membunuh kira-kira 100 juta ikan jerung setiap tahun bagi tujuan mendapatkan siripnya. - BangkokPost

Tiada PERMINTAAN dari ANDA, maka MEREKA pasti TIDAK akan MEMBUNUH.


Hal ini lebih menyedihkan apabila, jerung yang ditangkap dibuang siripnya hidup-hidup dan badannya yang tidak berguna dibuang terus ke laut dengan sia-sia. Cuba anda sendiri bayangkan jika perkara ini berterusan dari hari ke hari, tahun ke tahun. Mungkin anak cucu kita tidak mampu lagi untuk melihat kehidupan yang sangat unik secara live ini suatu masa nanti.

Mari kita sama-sama tonton video dibawah ini sempena Shark Fin Campaign anjuran Aquaria KLCC ini. 


Catatan blog ini dapat diwujudkan menerusi program Bloggers Jaw-Some Day 2016, iaitu lawatan media yang diadakan pada 30 April 2016 lalu. Program itu telah dianjurkan dan berlansung di Aquaria KLCC.


Catat Ulasan

5 Ulasan

 1. OMG. This is truly heartbreaking. Tak sanggup!

  BalasPadam
 2. mak aihh.. dasatnyaa.. memang tak suka pun makan sup sirip jerung.. huhu..

  BalasPadam
 3. kejamnya..tak sanggup nak makan..

  BalasPadam
 4. Saya dulu suka makan shark fins, tapi sekarang dah tak makan. Shark dah makin sikit

  BalasPadam
 5. oh mai. boikot jualan sirip jerung

  BalasPadam