Ticker

6/recent/ticker-posts

REMPEYEK KAMPUNG SIREH


HOMESTAY SG. SIREH
REMPEYEK KAMPUNG SUNGAI SIREH | HOMESTAY SG. SIREH terletak di daerah yang amat di kenali sebagai Jelapang Padi Tercanggih di Malaysia. Lokasi mereka yang amat strategik iaitu berhampiran dengan sungai yang mana ianya dikatakan berpunca dari Sungai Tg. Malim. Disekitar kampung ini mempunyai tidak kurang dari 100 keping sawah padi yang mana ianya di usahakan sendiri oleh penduduk kampung.


HOMESTAY SG. SIREH ini merupakan sebuah kampung yang masih terpelihara dan tidak tercemar oleh pembangunan, dengan rekabentuk rumah dan lanskap kampung yang masih terpelihara. Kampung ini berada bersebelahan dengan kampung Sri Gambut, Sawah Sempadan, dan Sg. Burung. Dari HOMESTAY SG. SIREH ini hanya megambil masa 10km untuk ke pekan Tanjung Karang, dan 15 km ke pekan Sekinchan.
Terdapat lebih daripada 40 buah rumah Homestay dan ia pastinya menyediakan 40 keluarga angkat. Kapasiti untuk sesebuah keluarga angkat juga tidak ditentukan dan ianya fleksibel.

AKTIVITI DI SINI | Seperti Homestay lain, HOMESTAY SG. SIREH ini juga mempunyai aktiviti signature mereka sendiri. Antara aktiviti utama yang boleh dilakukan di sini adalah seperti pengalaman berkebun, bersawah dan menternak haiwan peliharaan kampung. Ini dapat memberikan satu pengalaman baru yang pasti ianya tidak akan ada di mana bandar-bandar besar terutama di Kuala Lumpur.

 Aktiviti membuat rempeyek_ Foto RambleAndWander
MEMASAK REMPEYEK | Antara program yang sempat kami buat di sini adalah memasak rempeyek. *Ha.. korang pernah makan rempeyek? Berdasarkan sejarah, rempeyek ini popular dalam kalangan masyarakat Jawa yang berhijrah ke negara ini hampir seabad lalu.

Pengalaman kami bermula dari membuat adunan, sehinggalah proses memasak dan siap dihidang. Bila sudah rasa sendiri pengalaman ni, Mat Remos akui, memang bukan mudah untuk membuat rempeyek ni, walaupun ianya hanya mempuanyai resepi yang sangat ringkas.

Rempeyek hasil air tangan kami
Ni antara bahan-bahan yang kami gunakan untuk cabaran memasak rempeyek kali ni.

250 gram tepung beras
200 gram kacang tanah
50   gram tepung kanji kentang@tepung jagung
2     sudu besar ketumbar
2     sudu besar jintan manis
       sedikit garam
300 ml santan cair
2     sudu besar air kapur
1     biji telur

Walaupun kumpulan kami terdiri dari 3 anak muda teruna, Alhamdulillah berkat kerjasama kami dapat hasilkan rempeyek yang boleh dikira okay la. *sedia untuk menerima tempahan hari raya. eh. Jangan tanya kenapa rempeyek kami bentuknya seperti itu. 

Ianya terbentuk mengikut jenis kuali yang digunakan. Jika kuali yang biasa yang cembung tu, hasilnya akan jadi seperti kat atas la, dan ada teknik nya sendiri untuk goreng rempeyek pada kuali jenis ni.


Catat Ulasan

2 Ulasan