25 TAMAN TEMA TERBAIK DI DUNIA

Ada tak pembaca Projek Travel yang suka ke Taman Tema (Theme Park) kalau pergi bercuti atau travel bersama family dan rakan-rakan? Tak kiralah percutian di dalam ataupun di luar negara, Bukan apa, selalu kita dengar, kebanyakan orang pergi travel ke pulau-pulau sebabnya ramai yang suka tengok pantai dan aktiviti air. Setengah orang pula, suka bercuti ke bandar-bandar yang cukup terkenal dengan tempat shopping. Ada juga yang prefer untuk tengok nature! So persoalannya, siapa yang suka ke taman tema atau theme park?


Luna Park, Melbourne


Untuk perkongsian kali ini, kami nak berkongsi 25 Taman Tema terbaik di dunia. Jadi, kalau korang ada perancangan untuk travel ke negera-negara seperti US, Japan, Hong Kong, China, South Korea, France, Denmark, Germany ataupun Netherlands, bolehlah letak dalam bucket list untuk melawat theme park yang terbaik di dunia ini. 

25 WORLDS POPULAR THEME PARKS 


1. Magic Kingdom at Walt Disney World, Lake Buena Vista, Florida, US


2. Disneyland, Anaheim, California, US


3. Tokyo Disneyland, Tokyo, Japan


4. Universal Studios Japan, Osaka, Japan


5. Tokyo Disney Sea, Tokyo, Japan


6. Epcot at Walt Disney World, Lake Buena Vista, Florida, US


7. Disney's Animal Kingdom at Walt Disney World, Lake Buena Vista, Florida


8. Disney's Hollywood Studios at Walt Disney World, Lake Buena Vista, Florida, US


9. Universal Studios at Universal Orlando, Florida, US


10. Islands of Adventure at Universal Orlando, Florida, US


11. Disney's California Adventure, Anaheim, California, US


12. Chimelong Ocean Kingdom, Hengqin, China


13. Disneyland Park at Disneyland Paris, Marne-la-Vallee, France


14. Lotte World, Seoul, South Korea


15. Universal Studios Hollywood, Universal City, California, US


16. Everland, Gyeonggi-Do, South Korea


17. Hong Kong Disneyland, Hong Kong


18. Ocean Park, Hong Kong


19. Nagashima Spa Land, Kuwana, Japan


20. Europa-Park, Rust, Germany


21. Shanghai Disneyland, Shanghai, China


22. Walt Disney Studios Park at Disneyland Paris, France


23. Efteling, Kaatsheuvel, The Netherlands


24. Tivoli Gardens, Copenhagen, Denmark


25. SeaWorld Florida, Orlando, Florida, US



Sumber: 


Jadi, dalam banyak-banyak theme park yang tersenarai dalam 25 terbaik di dunia, berapa tempat dah korang dah pergi? Nanti, bolehlah share pengalaman korang bersama kami di ruangan komen. Kami pun tak sabar nak pergi ke sana.


Theme Park yang ada di Malaysia pun tak kurang hebatnya, Nanti kami kongsikan beberapa theme park terbaik di Malaysia pulak ye. Salah satu theme park terbaik yang ada adalah Lost World of Tambun yang terletak di Perak. Dilengkapi dengan water theme park dan rides, sememangnya sesuai untuk percutian bersama keluarga dan rakan-rakan,





Jangan lupa kongsikan pengalaman percutian dan travel anda di laman media sosial dengan hashtag #ProjekTravel. Selamat bercuti!

Catat Ulasan

0 Ulasan


✈ Terima kasih kerana menjadikan Projek Travel sebagai sumber rujukan travel anda. Sebarang maklum balas sila tinggalkan di ruangan komen atau email kepada kami di projektravel@gmail.com